Werkweigering: Collectief of Individueel? | Jurist voor MKB

Jurist voor midden en klein bedrijf: Werkweigering

In periodes dat het economisch met je bedrijf niet echt goed voor de wind gaat, doen zich meestal de vervelendste problemen voor.

Klanten kopen minder producten, inkopen die je standaard moet doen worden duurder. Personeel klaagt ook nog eens over het werk, de werktijden en het slechte salaris. Kortom, er is geen positief woord meer te horen op het werk.

Het gebeurd daarom ook vaak dat in deze tijden personeel in opstand raken. Ze willen betere waardering krijgen en als bijvoorbeeld een loonsverhoging uitblijft, dan wil het personeel nog wel eens gaan weigeren om te werken.

Collectief of een persoonlijke werkweigering

Er bestaat een groot verschil tussen werkweigering door een grote groep of door een alleenstaande werknemer. Ten eerste is een eenmalige actie natuurlijk niet zon probleem voor de meeste midden en klein bedrijven. Daarom komen deze acties ook niet zo veel voor, want zon werkweigering heeft meestal weinig effect. De meeste midden en klein bedrijven kunnen prima 1 iemand missen, dus er is niet zon grote behoefte om zo iemand tevreden te stellen. Als er een grote groep niet meer gaat werken, dan komt een bedrijf meestal al wel snel in de problemen. De productie komt stil te liggen, er wordt niet op tijd ingekocht, voorraden raken leeg, de telefoon wordt niet meer opgenomen, etc.

Ga in gesprek met de werknemers of een vakbond

Een werkweigering door een grote groep mag niet zomaar, meestal komt er dus een vakbond bij kijken om alles goed te regelen. Als bedrijf wil je geen massale werkweigering, dat is gewoon funest voor je bedrijf. Zonder personeel loopt je bedrijf niet. Ga dus zo snel mogelijk het gesprek aan om te kijken of je er samen uit kunt komen. Op deze manier kan een hoop onnodige ellende worden bespaard.