Wajong uitkering en hoogte van deze uitkering | Jurist voor MKB

Wajong uitkering aanvragen

Stel je voor dat je gehandicapt bent geraakt. Of stel je voor dat jij iemand kent die gehandicapt is geraakt. Ken je zo iemand? Er zijn vele regelingen, uitkeringen en subsidies voor mensen met een handicap. In dit artikel leggen we uit welke uitkeringen er zijn voor jonge mensen met een handicap.

Voor jonge mensen met een handicap is de Wajong uitkering in het leven geroepen. Hieronder zullen we niet alle details van de Wajong bespreken. Wel krijg je hieronder in korte tijd een overzicht van de belangrijkste onderdelen van deze regeling.

Arbeidsongeschiktheid

Kan jij je voorstellen dat een werkgever liever niet een medewerker heeft die arbeidsongeschikt is? Het sociaal wenselijke antwoord is "het maakt niet uit of iemand arbeidsongeschikt is". De praktijk wijst echter anders uit.

Niet iedereen die arbeidsongeschikt is, is volledig arbeidsongeschikt. Het is ook mogelijk om gedeeltelijk arbeidsongeschikt te zijn. Wellicht een wat luguber voorbeeld: het is mogelijk om typewerk te verrichten, ook al functioneren je benen niet optimaal. Het voorbeeld is misschien wat luguber, maar het geeft wel aan dat de beoordelaars die een wajong uitkering aanvraag moeten beoordelen met name kijken naar wat iemand wel kan. En niet naar wat iemand niet kan.

Vergroten arbeidsparticipatie

Deze wajong uitkering is mede bedoeld om mensen uit de ziektewet te houden. De ziektewet is bedoeld voor mensen die echt niet kunnen werken. De meeste mensen die een grote of een kleine handicap hebben, zouden wel graag willen werken. Voor mensen die graag willen werken is het dan van belang aangepast werk te vinden.

Er zijn werkgevers die graag jong gehandicapten in dienst nemen, ondanks het feit dat deze medewerkers waarschijnlijk minder productief zijn dan een gezonde medewerker. De wajong uitkering compenseert een deel van deze lagere opbrengsten voor de werkgever, in vergelijking met de opbrengsten van gezonde medewerkers