Testament op laten maken door een Notaris

Een testament opmaken

Een testament is een door een notaris opgestelde akte. Iemand regelt in de akte (testament) wat er na zijn of haar overlijden met zijn of haar nalatenschap gebeurt. Dit kan zowel gaan om geld als om persoonlijke bezittingen (een verzameling, een bank, een hond, etc).

Een persoon is echter niet 100% vrij in zijn of haar keuze qua testament. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen hebben altijd recht op een deel van de erfenis van de ouders.

Een notaris tekent een testament dus op. Afhankelijk van hoe uitgebreid je testament zal zijn, zul je hier een bepaalde prijs voor moeten betalen. En de prijs voor een testament verschilt natuurlijk ook per notaris of notariskantoor.

Testament: Niet alleen maar geld

Bij een testament denk je al snel aan geld. Iemand heeft bijvoorbeeld 30.000 euro aan spaargeld en de partner en de 2 kinderen erven alle 3 10.000 euro. In een testament kan echter veel meer worden opgetekend. Denk bijvoorbeeld aan een voogdij bij minderjarige kinderen of aan een vakantiehuis in Spanje. Bij bezittingen in het buitenland gelden trouwens de regels van dat land. Een notaris kan je hier sowieso goed over informeren.

Kosten Notaris bij laten opmaken testament

Het laten opmaken van een testament door een notaris kost natuurlijk geld. Gelukkig is het maar een eenmalige investering. De kosten voor het laten opmaken van een testament door een notaris wordt onder andere bepaald naar aanleiding van de volgende punten:

  • De hoogte van het testament (als je meer dan een ton hebt, dan zal je testament ook duurder zijn, dan wanneer de 1000 euro in je testament hebt staan)
  • De notaris
  • Hoe uitgebreid je testament is (alleen geld, of ook meerdere bezittingen, voogdijschap, etc)
  • Hoeveel mensen je iets nalaat

Meestal ben je voor het laten opmaken van een testament door een notaris zon 300 tot 500 euro kwijt.