Juridisch advies: Schenkingen en erfenissen

Geld schenken of erfenis ontvangen?

Je wilt je erfenis gaan regelen of je hebt wat geld over en wilt graag een schenking doen, bijvoorbeeld aan een goed doel of aan een goede vriend of kennis die wel wat geld kan gebruiken.

Dan moet je er natuurlijk wel aan denken dat je dit juridisch goed regelt. Het doen van grote schenkingen heeft bijvoorbeeld al gevolgen voor je belastingaangifte.

Naast dat dit dus allerlei consequenties kan hebben, kun je er ook naar kijken op welke manier je het beste een schenking kunt doen, zowel juridisch als belasting technisch.

Schenkingen en erfenissen

Hoe leuk het ook klinkt om mensen een bepaalde schenking te doen of een bepaalde erfenis te doen, de belastingdienst is er ook maar wat blij mee. Je moet hier namelijk ook gewoon belasting over betalen. Je kunt je dus het beste juridisch laten informeren over hoe je een schenking of erfenis het beste kunt doen, op deze manier kun jij er het meeste uit halen. Zo kan het bijvoorbeeld beter zijn om iemand een schenking en een deel van de erfenis te geven, in plaats van alleen een erfenis. Op deze manier haalt de ontvanger er het meeste uit.

Schenkbelasting

Over schenkingen die je doet moet je belastingen betalen. Als je een schenking doet dan wil je dus weten hoeveel belasting je moet betalen over de schenking. Op de site van de belastingdienst bestaat er een rekenhulp schenkbelasting. Je kunt dan aangeven hoeveel geld je wilt schenken en dan berekent de belastingdienst voor je uit hoeveel belasting je hierover moet betalen. De hoogte van de belasting wordt bepaald door 3 dingen, namelijk:

  • De hoogte van de schenking
  • Of de schenking vrij van recht is
  • De relatie met de persoon die de schenking geeft en ontvang (bv echtgenoot of familielid)

Als je bijvoorbeeld een schenking doet van 1000 euro, dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Doe je echter een schenking van 100.000 euro, dan moet je 30.000 euro belasting hierover betalen!

Juridisch advies om latere problemen te voorkomen

Juridisch advies bij schenkingen en erfenissen is dus erg belangrijk, wil je hier later geen problemen mee krijgen. Zeker als het om grote bedragen gaat. Veel mensen houden er geen rekening mee dat je bijvoorbeeld niet zomaar een schenking kunt geven van 20.000 euro. Doe je dit wel en geef je dit niet aan, dan kan dit voor problemen zorgen. Dit kan dan uiteindelijk voor fikse boetes zorgen, en dit terwijl je alleen een schenking doet. Laat je dus altijd informeren door een jurist of een advocaat, zodat jij weet dat alles juridisch gezien in orde is.